Otok Tawi Tawi - Sitangkai

Otok Tawi Tawi

Tawi Tawi je otok na skrajnem južnem delu Filipinov v neposredni bližini otoka Borneo. Glavno mesto je Bongao s 110 tisoč prebivalci. Nima direktnih letalskih povezav iz ostalih večjih mest. Pot vedno vodi do mesta Zamboanga, tam pa se prestopi za Bongao. Ker pa povezave niso vedno usklajene, je posledično treba prenočiti kar v tem mestu. Večinsko prebivalstvo tvorijo muslimani. Večina žensk nosi naglavne rute, burk pa ne. Ljudje so preprosti in bolj kot ne tudi revni, saj je tam več revščine kot bogastva. Toda to prebivalcev kaj pretirano ne moti, saj so vedno nasmejani in dobre volje. Tu so plače tudi najnižje in velikokrat ne presežejo 100 evrov mesečno. Še najboljše plače so v državnem sektorju. Zato ni nič čudnega, da si vsi želijo tam tudi delati. Nad mestom je hrib Bud Bongao, kamor skozi džunglo vodi približno 1900 stopnic. Z vrha je enkraten razgled po vsem otoku in ob lepem vremenu se vidi tudi vzhodni del otoka Bornea. Med vzponom vam je na voljo kar nekaj počivališč, v bližini katerih je vedno veliko malih opic, ki prav rade jemljejo ponujene banane. A to le, dokler se ne najedo, potem pa se site umaknejo v gozd. Večji del mesta je skoncentriran na severnem delu otočka Bongao, ki pa je s večjim otokom Tawi Tawi povezan z mostom. Letališče se nahaja za mostom. V mestu je živahno od jutra pa do mraka. Najbolj živahno je na mestni tržnici, ki je tudi center mesta. To je tipična tržnica, kjer prodajajo vse razen rib. Te so na razpolago na drugi – ribji tržnici. Ribe so tam resnično poceni. Na zahodnem delu sta tudi dve lepi zasebni plaži. Tam so dobrodošli vsi, ki  plačajo vstopnino. Ta ni ravno visoka. Na obali domačini tudi redno izdelujejo večje barke. Po tem so še posebej znani. Prodajajo jih po vsej bližnji in daljni okolici. Na omejenem delu otoka Bongao na drevesih pa živijo tudi netopirji (leteče lisice), ki jim zaradi velikosti domačini pravijo kar vampirji. Niso nevarni in se človeku ne približujejo. Del prebivalstva (Bodjao) pa živi na koliščih tik ob mostu.

Simunul

Najbližji otok mestu Bongao je otok Simunul, kjer se nahajajo tudi ostanki najstarejše (1380) mošeje na Filipinih. Prvi tujci, ki so pristali na Filipinih, so bili prav muslimanski Malezijci.

Sitangkai

Zadnji kraj na jugu Filipinov pa je Sitangkai. Pravijo mu tudi Azijske Benetke, saj je zgrajen na kolih, podobno kot Benetke. Mestece je zgrajeno ob glavnem kanalu, pravokotno na tega pa segajo še manjši kanali. Tam se je življenje resnično ustavilo. Lokalov skoraj ni, pa še tisti imajo največ 3-4 mize. Prav tako tam ni ne hotelov ne penzionov, saj tujci tja ne zahajajo. Domačini se ukvarjajo z ribištvom in gojenjem posebnih vrst alg, ki jih izvažajo po vsem svetu. Najprimernejši čas za obisk mesta je ob plimi, ko sega voda do vrha kanalov. Dopoldne pa je zaradi oseke morje tako plitko, da se je potrebno do glavnega kanala z barko prebijati med sipinami. Včasih je treba barko tudi zapustiti in bresti po vodi (do kolen) do vhoda v mesto.