Mesto Cebu

Mesto Cebu

Cebu je tako ime otoka kot istoimenskega mesta. Temu se sicer pravilneje reče Metro Cebu in je sestavljeno iz šestih mest, ki so zrasla drug ob drugim. Največje od teh pa je seveda mesto Cebu. Otok Cebu je drugo najbolj razvito področje na Filipinih, takoj za otokom Luzon in glavnim mestom Manilo. Ima skoraj 2,8 milijona prebivalcev. Večino mesta tvorijo nižje stavbe, samo najožji del mesta pa je posejan s stolpnicami. Mesto je finančni, gospodarski in kulturni center otoka. Tam je leta 1521 kot prvi belec pristal pomorščak Magellan in s tem odprl pot španski kolonizaciji Filipinov. Trajala je vse do leta 1898, ko so Filipine proti plačilu prepustili ZDA. V mestu je zato kar nekaj Magellanovih spomenikov. Še več pa je izredno lepo ohranjenih zgodovinskih cerkva. Mesto je za razliko od Manile veliko bolj sproščeno in tudi manj vroče. Nad mestom, v hribih, sta dva znana botanična vrtova. Primerna sta za obisk, saj je tam poleg lepe flore tudi hladneje kot v mestu. Drugo največje letališče na Filipinih se nahaja na otoku Mactan, ki je s 3 mostovi povezan z otokom Cebu oziroma mestom Cebu.

Oslob

Tri ure vožnje iz mesta proti jugu pa se nahaja obmorsko naselje Oslob. To je svetovno znano po morskih psih kitovcih. Pravijo jim kitovci, ker so tako zelo podobni kitom. Hranijo s le s planktonom in manjšimi rakci., ljudem pa niso nevarni. Vsako dopoldne priplavajo v neposredno bližino obale. Ogledate si jih lahko s čolna ali pa mednje kar zaplavate. Niso plašni in se ljudi ne bojijo. V bližino obale priplavajo vsak dan in to le dopoldne, ko jih domačini tudi nahranijo. Tako je nastala nekakšna simbioza med morskimi psi in domačini. Korist imajo drug od drugega.

Moalboal

Na poti nazaj v Cebu pa se ob zahodni obali nahaja znano turistično mesto Moalboal. V bistvu je turistični del oddaljen nekaj kilometrov stran od samega mesta. Kraj je znan predvsem po večjem številu želv in ogromnem številu sardel, ki se nahajajo v bližini glavne plaže. Z malo sreče in masko se da z njimi tudi plavati. Obmorski del Moalboala je tipičen kraj, namenjen masovnemu turizmu z večjim številom hotelov in lokalov.