Otok Bantayan

Otok Bantayan

Bantayan je manjši otok na severozahodni strani otoka Cebu. Prepoznaven je postal šele leta 2018, ko so predhodno tam posneli odmeven film z naslovom Camp Sawi. Večino filma so posneli na resnično lepih, belih peščenih plažah, obdanih s kokosovimi nasadi. In po tem je otok tudi najbolj znan.

Sta Fe

Najlepše plaže se nahajajo v mestecu Sta Fe in ob naselju Baigad. Sta Fe je turistično najbolj razvit kraj na otoku. Sredi mesta je MJ Plaza. To je nekakšen komercialno–gostinski del, kjer se življenje začne šele po sončnem zahodu. Tam je tudi veliko žive glasbe. Mesto Sta Fe je kljub navalu turistov še vedno dovolj pristno, polno veselja, življenja … Pravo nasprotje npr. veliko bolj znanega El Nida ali Boracaya. V bližini Sta Feja je atraktivna laguna, imenovana Lagoon (Laguna). Z razliko od opevanega otočka Virgin, ki ga masovno obiskujejo turisti, je Laguna še vedno dokaj nedotaknjena. Gre za  večji vijugasti zaliv, obdan z mangrovami. Voda je tam plitka in tokovi so močni. Do tja se lahko pripluje z lokalno barko, t. i. banko. Ob vhodu v laguno je tudi izjemno atraktivna plaža, obdana s kokosovimi palmami.

Bantayan

Poleg mesta Sta Fe je tam še glavno mesto Bantayan. To je resnično prijetno mesto z glavnim trgom in znano zgodovinsko cerkvijo Sv. Petra in Pavla. Na zahodni strani mesta je lokalno pristanišče, kjer pa pristajajo le manjše ladje, ki priplujejo z otoka Negros. Medtem pa je na drugi strani otoka v Sta Feju trajektno pristanišče, kamor pa vozijo le ladje z otoka Cebu. Večina obiskovalcev pripluje na otok prav preko tega pristanišča.

Madridejos

Na severu otoka je pa še tretje mestece, to je Madridejos. Razen občinske stavbe so vse ostale pritlične. Življenje tam je veliko bolj umirjeno kot pa npr. v Sta Feju ali Bantayanu.

Otok živi od ribolova, turizma in od piščančereje. Na otoku je tudi manjše letališče, ki pa še ni v uporabi. Delajo pa na tem, da bi vzpostavili redni liniji tako z Manilo kot z mestom Cebu. Trenutno vodi pot do Bantayana iz mesta Cebu z avtobusom do pristanišča Hagnaya, nato pa s trajektom do Sta Feja. Pot je dolga približno pet ur. Za Bantayan se govori, da naj bi sčasoma postal tako imenovani azijski St. Tropez.